ارتباط باکتری های روده با سلامت شما
به گزارش سفر ارزان به دبی، سلامت خبرنگاران : باکتری های روده بر فرایند پیری و حتی چاقی و لاغری تاثیرگذارند.
باکتری های روده از باکتری های مهم هستند.
به گزارش سفر ارزان به دبی، اخیرا در مطالعه نوی رد پای این باکتری ها این بار در فرایند پیری و حتی تحلیل و زوال عقلی مشاهده شده است؛ دستاوردهایی که می تواند در صورت آنالیز های گسترده تر و دقیق تر راستا نوی را در برابر حفظ سلامت افراد، افزایش طول عمر توام با سلامتی و حتی درمان های نو برای بسیاری از بیماری هایی که تا به امروز تصور نمی کردیم به دستگاه گوارش مان مرتبط باشد، توسعه دهد. با نگاهی به نتایج این تحقیقات، نحوه اثرگذاری این باکتری ها را بر فرایند افزایش سن و بروز بیماری های وابسته به سن آنالیز خواهیم کرد.
اواسط مرداد1400 مجله علمی معتبر نیچر ایجینگ مقاله ای درخصوص نتایج پژوهشی منتشر کرد که در آن گروهی از محققان با پیوند مدفوع موش های جوان به روده موش های پیر نشان داده بودند که با تغییر آرایش باکتری ها در روده بزرگ و نزدیک کردن آن به شرایط تراکم و تنوع باکتریایی روده موش های جوان می توان فرایند تحلیل و زوال مغزی را معکوس کرد.
در این پژوهش موش های پیر پس از چند نوبت پیوند، بعضی تغییرات شناختی و فیزیولوژیکی نشان دادند. محققان با استفاده از یک آزمایش ماز ساده (راستا مارپیچ) شاهد بهبود توانایی یادگیری و حافظه فضایی طولانی مدت در موش های مسن بودند.
گرچه این تحقیقات تا این مرحله در موش ها اجرا شده اما نتایج مثبت به دست آمده از آن گویای ظرفیت بالای برای آنالیز بالینی این مشاهدات در انسان هاست و امکان توسعه درمان های میکروبی برای جلوگیری از پیری مغز را نوید می دهد.
تغییر تنوع میکروبیوم در طول عمر
اما پس از انتشار نتایج امیدبخش در زمینه ارتباط میکروبیوم و پیری مغز در مطالعه نوی که ششم مهر1400 در مجله معتبر علمی سِل ریپورتز منتشر شد، گروهی از محققان مرکز پزشکی سیدرز-ساینای در لس آنجلس نقش باکتری های ساکن روده کوچک در فرایند پیری را در انسان ها مورد آنالیز قرار دادند. برای این کار از باکتری های روده کوچک 251فرد بین 18تا80سال با روش آندوسکوپی فوقانی نمونه گیری انجام شد.
در تحقیقات مرتبط با باکتری های روده یا همان میکروبیوم، محققان معمولا به وسیله نمونه مدفوع باکتری ها را مورد مطالعه قرار می دهند اما این میکروب ها در انتهای روده می توانند کاملا متفاوت از باکتری های موجود در روده کوچک و نزدیک معده باشند؛ جایی که بیشتر هضم و جذب مواد مغذی رخ می دهد و احتمالا نقش پررنگ تری را در فعل و انفعالات مختلف بدن ایفا می نماید. پس از تجزیه و تحلیل نمونه ها، محققان دریافتند که پیری با تغییرات در جمعیت باکتری ها ارتباط دارد.
افزایش سن، التهاب روده و بیماری ها
هایدی زاپاتا، متخصص بیماری های عفونی و ایمونولوژیست در کالج ییل که در این تحقیقات مشارکت نداشته است درخصوص تغییرات جمعیت میکروبی روده با افزایش سن می گوید: بیشتر جمعیت باکتریایی روده افراد مسن، شامل خانواده های باکتری هایی است که عفونت زا یا فرصت طلب هستند و با ورود به بخش های دیگر بدن می توانند باعث بروز بیماری شوند. برای مثال، باکتری ای کلای (E. coli) که یکی از باکتری هایی است که در دوران پیری جمعیت بیشتری در میان باکتری های روده دارد، می تواند باعث اسهال و عفونت ادراری گردد.
تنوع کلی باکتری ها نیز با افزایش سن به تدریج کاهش می یابد و با رسیدن به 80سالگی افت می نماید. به گفته مارک پیمنتل، یکی از پژوهشگران اصلی این مطالعه این کاهش تنوع با عارضه های سلامتی نیز مرتبط است. نتایج تحقیقات اجرا شده ارتباطی را میان کاهش تنوع باکتریایی و بیماری التهاب روده کرون، سندرم روده تحریک پذیر و سرطان روده بزرگ و سایر بیماری ها نشان داده است.
هنوز تعیین نشده است که تغییرات میکروبیوم چگونه می تواند باعث فرایند پیری گردد اما تحقیقات روی جوندگان نشان داده اختلال در باکتری های روده می تواند بازسازی سلول های بنیادی روده را سخت کند. بازسازی نشدن سلول های روده می تواند بر اندازه نفوذپذیری دیواره روده که مانند سدی عبور و مرور مواد مختلف را کنترل می نماید، اثرگذار باشد.
مسائل مربوط به دیواره روده با افزایش سن و بیماری های مرتبط با سن مانند بیماری کبد، بیماری های متابولیک، بیماری های التهابی روده و مسائل ریوی و مغزی مرتبط است.
تغییرات میکروبی که در طول زندگی رخ می دهد ممکن است محیط التهابی بیشتری در روده ایجاد کند و به این ترتیب با ایجاد مشکل در فعالیت دیواره روده، فرایند پیری را تسریع کند.
افزایش طول عمر توام با سلامت
گرچه نتایج حاصل از این تحقیقات نو ارتباط میان شرایط میکروبیومی روده و التهابات روده و پیری را نشان داده اما نمی تواند تعیین کند که آیا تغییر میکروبیوم روده موجب بروز علائم التهابی پیری می گردد یا برعکس بروز التهابات مرتبط با پیری شرایط میکروبیومی روده را تحت تأثیر قرار می دهد. پیمنتل امیدوار است در مطالعات آینده پاسخی برای تعیین شدن این رابطه به دست آید.
ازجمله مواردی که محققان تصمیم دارند در ادامه تحقیقات خود به آن بپردازند، مطالعه میکروبیوم افراد بالای صدسال سالم است تا بتوانند آنالیز نمایند که آیا شرایط میکروبیومی آنها تفاوت فاحشی با سایر افراد دارد تا براین اساس مطالعات جدی تری را درخصوص بهبود سلامت در دوران سالمندی و افزایش طول عمر توام با سلامت براساس الگوگیری از میکروبیوم این افراد دنبال نمایند.
اگر در ادامه این تحقیقات، محققان بتوانند نشان دهند که تغییرات میکروبی فرایند پیری را معکوس می نماید، حفاظت از میکروبیوم با انتخاب شیوه زندگی سالم یا مداخلات پزشکی هدفمند می تواند افراد را برای مدت طولانی تری سالم نگه دارد.
محققان بعلاوه مردم را تشویق می نمایند تا در استفاده از آنتی بیوتیک ها نیز هوشمندانه رفتار نمایند و تا حد امکان براساس تجویز پزشک از آنتی بیوتیک های هدفمند به جای داروهایی که طیف وسیعی از باکتری ها را از بین می برند، استفاده نمایند تا تعادل میکروبیومی روده را به سمت افزایش باکتری های مضر متمایل ننمایند.
منبع: رکنا