اختلال کم توجهی، بیش فعالی چه ارتباطی با تمایل به شب کاری دارد؟
به گزارش سفر ارزان به دبی، ابتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی (ADHD) یکی از بارزترین و مهم ترین دلایل کاهش تمرکز در بچه ها و بزرگسالان است. اگر شما هم با این اختلال دست و پنجه نرم می کنید، حتما می دانید که انتخاب یک فعالیت خاص و تمرکز کردن روی آن با هدف کسب نتیجه ایدئال چقدر می تواند طاقت فرسا باشد. گاهی دشواری در تمرکز کردن باعث می گردد شخص مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی خود را وادار به انجام فعالیتی خاص کند و از این طریق، شدت بروز علائم این اختلال را بیشتر کند.
عدم تمرکز در افراد مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی به قدری جدی است که در صورت درمان نشدن می تواند به بروز اختلال های روحی و روانی دیگری همانند افسردگی یا اختلال اضطراب منجر گردد. در این میان، بعضی از افراد مبتلا به این اختلال ادعا می نمایند که شب بیداری راهکاری مناسب برای بهبود کیفیت تمرکز است. به ادعای این افراد، اختصاص دادن شب ها به انجام کارهای اساسی که احتیاج به نیروی ذهنی بیشتری دارند می تواند به بهتر تمرکز کردن یاری شایانی بکند.
در این مقاله از سفر ارزان به دبی مگ، به آنالیز این ادعا می پردازیم و چندین علت علمی برای توجیه مزیت های احتمالی شب بیداری برای افراد مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی ارائه می کنیم. با ما همراه باشید.
چرا افراد مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی در طول شب عملکرد بهتری دارند؟
در واقع، مطالعه علمی خاصی درباره ارتباط موجود میان اختلال کم توجهی-بیش فعالی و داشتن عملکرد بهتر در ساعت های شب صورت نگرفته است. با این وجود، متخصصان علوم اعصاب و روان، چندین علت برای توجیه این ادعا ارائه نموده اند که آن ها را در ادامه می خوانیم.
1. متفاوت بودن شیوه های انجام کارها
اختلال کم توجهی-بیش فعالی بر نحوه و کیفیت انجام فعالیت ها تأثیر بسیاری می گذارد و باعث ایجاد عادت هایی می گردد که شیوه انجام بعضی از کارها را بسیار متفاوت از دیگران می نماید. در این خصوص، دکتر جان تاملین (Jon Tomlin)، روان شناس و مشاور، معتقد است که افراد مبتلا به این اختلال تمایل به کار کردن در فضاهایی دارند که هیچ عامل پرت نماینده حواسی در آن ها موجود نیست و به آن ها فرصت داشتن زمان های استراحت طولانی مدت می دهد.
طولانی تر شدن زمان های استراحت عموما به خاطر پردغدغه بودن زندگی در طول روز است که تمرکز کردن را سخت می نماید. بنابراین، بیشتر افراد مبتلا به این اختلال، شب بیداری را برای رسیدگی به کارهای عقب افتاده ترجیح می دهند. معمولا فرایند زندگی در طول روز با سرعت بیشتری دنبال می گردد، چراکه بیشتر افراد جامعه عملکرد بهتری در طول روز دارند و شب را به استراحت کردن و آماده شدن برای آغاز روز بعد اختصاص می دهند. در این میان، افرادی که در طول روز دچار حواس پرتی و اضطراب ناشی از شلوغی می شوند، از قافله جا می مانند و مجبور می شوند خود را با برنامه هایی وفق دهند که اغلب هیچ هماهنگی با روحیات شان ندارد. هجوم انواع محرک های خارجی در طول روز، تمایل افراد مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی را به شب بیداری افزایش می دهد.
2. تمایل به عقب انداختن کارها تا جای ممکن
یکی از آشکارترین ویژگی هایی افراد مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی، تمایل شدیدی است که معمولا به عقب انداختن کارها و وظایفشان تا دقیقه نود دارند! البته این تمایل ریشه در ضعف تمرکز آن ها دارد و در بسیاری از مواقع، به صورت غیرارادی بروز پیدا می نماید و نظم زندگی را دستخوش تغییرات منفی می نماید. نکته جالب دیگر در رابطه با به تعویق انداختن کارها این است که افراد مبتلا به این اختلال، معمولا تحت فشار ناشی از کمبود وقت عملکرد خوبی را به نمایش می گذارند! شب بیداری به آن ها اجازه می دهد تا کارهایشان را با کارآمدی بیشتری انجام بدهند، بنابراین برای اتمام کارها پیش از فرا رسیدن صبح دوچندان کوشش می نمایند؛ همین باعث شده تا بیشتر افراد مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی، شب کاری را به روزکاری ترجیح دهند.
3. دست وپنجه نرم کردن با اختلال های خواب
تمایل به شب بیداری و استفاده از موقعیت های آرامش بخشی که شب به ارمغان می آورد باعث شده تا بسیاری از افراد مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی به اختلال های خواب دچار شوند. این اختلال ها معمولا به علت به هم خوردن ساعت زیستی بدن و فعالیت شدیدتر مغز در طول شب پدید می آیند و درمان آن ها کار ساده ای نیست. سختی در خوابیدن باعث شده تا افراد مبتلا به این اختلال فرصت را غنیمت بشمارند و در طول شب که قادر به خوب خوابیدن نیستند، به انجام کارهایشان بپردازند. البته این نوع از شب بیداری باعث ایجاد یک چرخه باطل می گردد که در آن به ازای هر بار بیدار ماندن در طول شب، برنامه خواب بیشتر به هم می ریزد و بهبود یافتن اختلال های خواب سختتر می گردد.
توصیه هایی برای افزایش مقدار کارآمدی در طول شب
اگر شما هم از اختلال کم توجهی-بیش فعالی رنج می برید و شب بیداری را برای انجام کارهایتان ترجیح می دهید، بهتر است توصیه های زیر را برای افزایش مقدار کارآمدی در طول شب جدی بگیرید.
- پیش از آغاز کار، یک جدول زمانی واقع گرایانه در رابطه با اهدافی که در طول شب قصد رسیدن به آن ها را دارید تهیه کنید.
- از سر زدن های مداوم به فضای مجازی و بی هدف چرخ زدن در شبکه های اجتماعی خودداری کنید و سعی کنید تا جای ممکن به انجام کاری که در دست انجام دارید پایبند بمانید.
- محیط کار خود را تا جای ممکن خلوت و تمیز کنید. کار کردن در یک فضای شلوغ، احتمال حواس پرتی را افزایش می دهد و سرعت انجام فعالیت ها را به مقدار قابل توجهی کم می نماید.
- محترمانه از دیگران بخواهید تا طی زمانی که مشغول فعالیت هستید با شما کاری نداشته باشند و درخواست های احتمالی خود را به زمانی دیگر موکول نمایند.
- سعی کنید کمال گرایی را کنار بگذارید و با توسعه ریزعادت های مثبت، به مرور زمان مقدار کارآمدی خود را در طول شب افزایش دهید.
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که قصد دارند عادت شب بیداری خود را ترک نمایند، به توصیه های زیر عمل کنید:
- در ساعت های پایانی روز، نوشیدنی های کافئین دار مصرف نکنید.
- سعی کنید محل کار را از محل خواب جدا کنید.
- برنامه خواب منظمی تهیه کنید و تمام کوششتان را برای رعایت آن بکنید. به خاطر داشته باشید که برای کسب نتیجه دلخواه باید شکیبا باشید.
- معمولا یک ساعت قبل از خواب، دست از استفاده از صفحه های نمایش مختلف بردارید.
- تلفن همراه، لپتاپ، تبلت و سایر وسایل الکترونیکی که ممکن است با استفاده از آن ها خوابیدن را به تعویق بیندازید را در اتاقی به جز اتاق خواب بگذارید.
- سعی کنید شام را حداقل سه ساعت قبل از زمان خواب صرف کنید.
- از انجام حرکت های کششی برای ریلکس کردن و آماده کردن بدن برای خوابیدن غافل نشوید.
- در صورت احتیاج، حتما به یک متخصص خواب مراجعه کنید.
مرور کلی
حواس پرتی مدید و ضعف تمرکز از اجتناب ناپذیرترین آسیب هایی هستند که افراد مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی متحمل می شوند. در طول روز، محرک های خارجی که اعصاب و روان افراد مبتلا به این اختلال را هدف قرار می دهند به قدری زیاد هستند که بسیاری از آن ها ترجیح می دهند انجام کارهای مهم را به شب موکول نمایند. نکته مهم در این باره این است که شب کاری تا زمانی که به مقدار خواب کافی در طول شبانه روز خدشه ای وارد نگردد ایرادی ندارد. در نهایت، می توان گفت فرضیه شب کار بودن بیشتر افراد مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی، تا حدودی پایه و اساس علمی دارد.
این مطلب فقط جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت سفر ارزان به دبی مگ را بخوانید.
منبع: Psychcentral
منبع: دیجیکالا مگ