اولویت ایران برای دیپلماسی علمی باید بر کشورهای همسایه متمرکز باشد، ضرورت متعادل سازی در مراودات علمی

به گزارش سفر ارزان به دبی، استاد دانشکده مطالعات دنیا توضیح داد که اولویت جمهوری اسلامی ایران برای دیپلماسی علمی باید بر محور کشورهای همسایه و منطقه پایدار باشد، چراکه این رویکرد می تواند به متعادل سازی در این حوزه و شکست انحصار غرب منتهی گردد.

اولویت ایران برای دیپلماسی علمی باید بر کشورهای همسایه متمرکز باشد، ضرورت متعادل سازی در مراودات علمی

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری سفر ارزان به دبی، این روزها دیپلماسی و روابط بین الملل یکی از مهم ترین دغدغه های هر کشوری به شمار می رود، ولی یکی از مسیرهایی که در دنیای پیشرفته امروز می تواند به نزدیک شدن کشورها و سهولت روابط میان آن ها یاری کند، دیپلماسی علمی است.

در این سبک از دیپلماسی قرار است با ساز و کار دیپلماتیک میان دولت ها، مؤسسات، متخصصان و مردم ارتباط و تعامل هدفمند ایجاد گردد و بی تردید اگر کشوری به دنبال ایجاد فرصت برای توسعه علمی، فناوری و نوآوری باشد، تنها راه دستیابی به آن دیپلماسی علمی است.

تفکر غرب گرا مانع از کسب صندلی ممتاز ایران در دیپلماسی علمی شده است

همچنین بهره جستن از ظرفیت های علم و فناوری برای تحقق اهداف سیاست خارجی دولت ها و بهره گیری از ابزارهای دیپلماتیک و سیاست خارجی با هدف ارتقای علم و فناوری در درون کشورها را می توان از اهداف دیپلماسی علمی نام برد. موضوعی که تا به امروز در سیاست خارجه ما مغفول مانده است و می توان از این ظرفیت در تعامل میان وزارت امور خارجه با دیگر ارگان های مسئول و حتی دانشگاه ها سود جست.

سیدمحمد مرندی، استاد دانشکده مطالعات دنیا در تبادل نظر با خبرنگار حوزه سیاست خارجی و بین الملل گروه بین الملل خبرگزاری سفر ارزان به دبی اظهار کرد: اولویت جمهوری اسلامی ایران برای دیپلماسی علمی باید بر محور کشورهای همسایه و منطقه باشد؛ کشورهایی نظیر عراق، افغانستان، پاکستان، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، سوریه، یمن و لبنان که نفوذ فرهنگی ما در آینده در این کشورها نمود خواهد یافت. دانشجویان این کشورها که در آینده از کشور ما فارغ التحصیل می شوند و به کشور خود بازمی گردند، در جامعه مقصد نقش مهمی ایفا می نمایند و می توانند برای تقویت رابطه دو طرف کارآمد باشند.

وی با بیان اینکه در حوزه دیپلماسی علمی کار زیادی انجام نشده است، اضافه کرد: استفاده از ظرفیت کشورهایی مانند عراق، افغانستان، سوریه، لبنان و یمن می تواند جزو اولویت های ما در بحث دیپلماسی علمی باشد، ولی متأسفانه وزارتخانه های علوم، بهداشت و به ویژه دانشگاه های مهم ما در این زمینه خوب عمل نمی نمایند. این در حالی است که کشورهای غربی در زمینه این موضوع دقت نظر بیشتری داشته اند و ما از آن غافل بوده ایم.

مرندی درباره غفلت ایران از نگاه به شرق و رویکرد غرب گرای دیپلماسی که باعث برخی خسران ها شده است، مطرح نمود: به دلیل اینکه همواره توجه بیش از حد به غرب داشته ایم، نگاه به شرق می تواند رویکرد ما را متعادل و یاری کند تا انحصار غربی ها بشکند. با وجود این، مقاومت زیادی برای نگاه به شرق وجود دارد. وقتی غربی ها همکاری نکردند و عهدشکنی می نمایند، باید به دنبال شرکای جدید باشیم.

غربی ها رابطه شان را با ما به هم زدند و زبان مخالفتی که در برخی از محافل یا رسانه های فارسی زبان بیگانه وجود دارد، به دلیل رویکرد ایران در نگاه به شرق است. آن ها می خواهند انحصار خود را حفظ نمایند و ما جایگرینی نداشته باشیم.

وی با بیان اینکه معنای نگاه به شرق این نیست که فقط رویکرد شرقی داشته باشیم، تأکید کرد: به این دلیل که در تاریخ، نگاه ما به غرب بود و دانشجویان ما به غرب می رفتند، کتب غربی در دانشگاه تدریس می گردد و برندهای غربی مورد توجه ماست شاهد فرایند مناسبی نبوده ایم. اگر می خواهیم دنیای بیندیشیم باید این نگاه را کنار بگذاریم و در دیپلماسی خود تعادل ایجاد کنیم. نگاه به شرق در واقع شرق گرایی نیست، بلکه متعادل کردن نگاه ماست که تا به امروز بیشتر به غرب تمایل داشته است.

4106/4033/

منبع: خبرگزاری دانشگاه آزاد آنا

به "اولویت ایران برای دیپلماسی علمی باید بر کشورهای همسایه متمرکز باشد، ضرورت متعادل سازی در مراودات علمی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اولویت ایران برای دیپلماسی علمی باید بر کشورهای همسایه متمرکز باشد، ضرورت متعادل سازی در مراودات علمی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید