جزئیات شیوه نامه امتیازدهی شاخص های ارزیابی نشریات علمی کشور

به گزارش سفر ارزان به دبی به نقل از موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC)، وبینار و کارگاه آموزشی شیوه نامه امتیازدهی شاخص های ارزیابی و رتبه بندی نشریات علمی ویژه سردبیران و مدیران مسئول نشریات علمی امروز 10 آذر با همکاری موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) و کمیسیون نشریات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار گردید.

جزئیات شیوه نامه امتیازدهی شاخص های ارزیابی نشریات علمی کشور

این وبینار با حضور دکتر محمدجواد دهقانی رئیس موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC)، دکتر محسن شریفی مدیر کل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور پژوهشی و دبیر کمیسیون نشریات علمی، دکتر نرجس ورع مدیر گروه ارزیابی و رتبه بندی نشریات علمی و مدیران مسئول و سردبیران نشریات علمی برگزار گردید.

این کارگاه آموزشی که با حضور بیش از 1000 نفر از سردبیران و مدیران مسئول نشریات علمی با محورهای موضوعی شیوه امتیازدهی شاخص های 6 گانه ارزیابی و رتبه بندی نشریات و بعلاوه مروری بر تغییرات شاخص ها و نحوه ارزیابی و رتبه بندی نشریات برگزار گردید.

دکتر محسن شریفی مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور پژوهشی و دبیر کمیسیون نشریات علمی وزارت علوم گفت: این قبیل کارگاه های آموزشی با همکاری موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) با موضوعات مختلف در زمینه هایی همانند، سامانه DOR، رتبه بندی و نمایه سازی نشریات در آینده نیز برنامه ریزی و برگزار خواهد شد.

در ادامه دکتر محمدجواد دهقانی رئیس ISC گفت: هدف از برگزاری چنین وبینارهایی یاری به ارتقای سطح کمی و کیفی نشریات علمی است. در نظام تازه نشریات تاکید بر ارزیابی و رتبه بندی سالیانه است و هر سال نشریات یک بار مورد ارزیابی قرار می گیرند.

وی اضافه کرد: نشر و ترویج یافته های علمی پژوهشگران و محققان رسالت وجودی نشریات علمی است و به افزایش رؤیت پذیری و در نتیجه افزایش اثربخشی و نیز اشتهار مجله به وسیله نمایه سازی نشریات در پایگاه های استنادی منجر می گردد. سیاستگذاری یکپارچه و یکنواخت برای نشریات از اهم فعالیت هایی است که در حال پیگیری و برنامه ریزی است.

رئیس ISC گفت: حرکت در راستا استانداردهای بین المللی و در نظر گرفتن شاخص های یکپارچه که در این وبینار به آنها پرداخته خواهد شد به انسجام نشریات یاری شایانی می نماید.

وی گفت: یکی از دغدغه های سردبیران و مدیران مسئول نشریات علمی کشور ارتقای کیفی آنها و بعلاوه حضور قوی و پررنگ تر در رتبه بندی های بین المللی است که این مهم با برنامه ریزی های صورت گرفته و در قالب سلسله کارگاه های آموزشی با هماهنگی کمیسیون نشریات وزارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و ISC برای سردبیران برگزار خواهد شد.

در ادامه، دکتر نرگس ورع مدیر گروه ارزیابی و رتبه بندی نشریات علمی ISC به معرفی شیوه نامه امتیازدهی شاخص های ارزیابی و رتبه بندی نشریات علمی پرداخت.

وی در ابتدا به معرفی شاخص انتشار به موقع و ضوابط آیین نامه نشریات پرداخت و گفت: انتشار به موقع هر شماره از نشریه در دوره مربوطه در طول یک سال (ابتدای دوره انتشار)، تنوع سازمانی، جغرافیایی اعضاء گروه دبیران از افراد شاخص علمی موسسه، کشورهای مختلف و بعلاوه صاحب امتیاز انجمن و همکاری با انجمن از دیگر موارد مهم این شاخص است.

ورع با اشاره به شاخص امتیازدهی داشتن وبگاه استاندارد، زیرساخت ها و اطلاعات شناسنامه ای نشریه گفت: بیشترین امتیاز در این قسمت مربوط به مواردی همانند درج شناسه گر دیجیتال مقاله (DOI) یا درج شناسه گر دیجیتال (DOR)، راهنمای نویسندگان (داشتن دستورالعمل و راهنمای تهیه و تنظیم مقالات، جداول، نموار، عکس ها و غیره)، درج لیست مقالات هر شماره و آرشیو نشریه، خروجی PDF و XML استاندارد، درج عنوان نشریه (زبان اصلی و انگلیسی)، درج ماه، سال شروع انتشار، توالی (تناوب انتشار) نشریه در بخش درباره نشریه و درج پیوند مستقیم نشریه به پایگاه های عمومی، تخصصی و استنادی که نشریه در آنها نمایه شده است از مواردی مهم این شاخص است.

مدیر گروه ارزیابی و رتبه بندی نشریات علمی در ادامه به شاخص رعایت آیین نگارش، ساختار و کیفیت مقالات پرداخت و گفت: در این شاخص بیشترین امتیاز تعلق به کیفیت علمی مقالات نشریه دارد. داشتن نوآوری، به روز بودن موضوعات، سطح علمی و عمق دانش تخصصی، کاربردی بودن و اثر بخشی نتایج در جامعه علمی، تمرکز و حفظ یکپارچگی موضوع و احتیاج محور بودن موضوعات مقالات از مهمترین موارد این شاخص است.

وی اضافه کرد: از دیگر مواردی که در این بخش بیشترین امتیاز را در شیوه نامه امتیازدهی دارد شامل اجرای صحیح، همسان و استاندارد ماخذنویسی در تمام مقالات (درون متنی، برون متنی و در لیست منابع) و استفاده از منابع به روز، داشتن منابع و ماخذ به زبان اصلی و انگلیسی، رعایت یکدست بودن فرمت در مقالات نشریه و بعلاوه درصد نویسندگان تکراری در نشریه (در یک سال) است.

ورع در ادامه به معرفی شاخص رعایت فرآیند پذیرش مقالات و داوری تخصصی پرداخت و گفت: در این شاخص سردبیران باید به مواردی همانند میانگین بازه زمانی فرآیند داوری پذیرش مقاله، درج استفاده از نرم افزارهای مشابهت یاب در آنالیز و داوری مقالات و بعلاوه درج نام نرم افزار، توزیع جغرافیایی و سازمانی داوران، درج سالانه اسامی داوران در نشریه و بعلاوه درج لینک اشتراک داوران در پایگاه های بین المللی و استفاده از آنها دقت لازم را داشته باشند تا بتوانند امتیاز کامل را کسب نمایند.

وی شاخص شرایط نشریه در نمایه های استنادی، تخصصی و اجتماعی را برای حاضرین در این وبینار شرح داد و گفت: در این بخش سردبیران نشریات باید به منظور کسب بیشترین امتیاز به مواردی همانند نمایه شدن در پایگاه های استنادی بین المللی، نمایه شدن در پایگاه استنادی علوم دنیا اسلام، نمایه در پایگاه های عمومی بین المللی و بعلاوه نمایه شدن نشریه در پایگاه های معتبر تخصصی دقت کافی را مبذول نمایند.

مدیر گروه ارزیابی و رتبه بندی نشریات علمی ISC با اشاره به شاخص به کارگیری مقررات و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری برای رعایت اخلاق علمی نشر و جلوگیری از بروز تخلفات علمی اضافه کرد: درج قوانین و مقررات مربوط به رعایت اخلاق نشر در وبگاه نشریه، درج لوگو و لینک مجوز دسترسی و وجود و امکان دریافت فرم تعهد نویسندگان به وسیله وب سایت نشریه به منظور کسب امتیاز کامل این شاخص به همراه سایر موارد الزامی است.

منبع: خبرگزاری مهر

به "جزئیات شیوه نامه امتیازدهی شاخص های ارزیابی نشریات علمی کشور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جزئیات شیوه نامه امتیازدهی شاخص های ارزیابی نشریات علمی کشور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید