داستان ویتامین D و ابتلا به کرونا؛ خوراکی های حاوی ویتامین D برای پیشگیری از ویروس کرونا
به گزارش سفر ارزان به دبی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در خصوص نحوه مصرف ویتامین D گفت: وزارت بهداشت بر اساس بخشنامه ها و پروتکل هایی که در شبکه های بهداشتی و درمانی در حال اجراست توصیه به مصرف یک عدد قرص 50 هزار واحدی ویتامین D به صورت ماهانه نموده است که برای گروه سنی 2 تا 12 سال به مصرف هر دو ماه یک عدد قرص 50 هزار واحدی ویتامین D توصیه شده است.
به گزارش فرادید، دریافت کافی انواع ریزمغذی ها مانند ویتامین ها، املاح معدنی و دریافت کافی منابع پروتئینی به بهبود عملکرد سیستم ایمنی یاری می نماید که هر چقدر تغذیه مناسب تر باشد مقاومت بدن در مقابل بیماری کرونا و عملکرد سیستم ایمنی بهتر خواهد بود.
کدام ویتامین ها به تقویت سیستم ایمنی یاری می نمایند؟
یک سیستم ایمنی سالم به ترکیبی متعادل از ویتامین ها و مواد معدنی و همچنین الگوی متناسب خواب و ورزش منظم احتیاج دارد و توصیه می گردد به جز در بعضی موارد استثنا، بهتر است ویتامین ها و مواد معدنی را از غذا های خود به جای قرص های مکمل دریافت کنید.
در ادامه نکاتی برای دریافت ویتامین ها و مواد معدنی مورد احتیاج برای تقویت سیستم ایمنی بدن به نقل از پایگاه اینترنتی سازمان بهداشت کلیولند بیان می گردد:
*ویتامین C: بیشتر افراد در خصوص اهمیت نقش مصرف ویتامین C. در تقویت سیستم ایمنی بدن می دانند، اما منابع این ویتامین حیاتی را به جز مرکباتی مانند پرتقال نمی شناسند. سبزیجاتی با برگ های سبز مانند اسفناج و همچنین کلم، فلفل دلمه ای، جوانه بروکسل، توت فرنگی و پاپایا نیز منابع بسیار خوبی برای این ویتامین هستند. در حقیقت، ویتامین C. در غذا های زیادی وجود دارد و بیشتر افراد با مصرف آن ها احتیاجی به مصرف مکمل ها نداشته باشند، مگر اینکه پزشک توصیه نموده باشد.
*ویتامین E: این ویتامین نیز مانند ویتامین C. یک آنتی اکسیدان قوی است که به بدن یاری می نماید تا از عفونت ها جلوگیری کند. بادام، بادام زمینی، فندق و تخمه آفتابگردان سرشار از ویتامین E. هستند. همچنین اسفناج و کلم بروکلی نیز منبعی برای این ویتامین محسوب می شوند. ویتامین E. برای حدود 200 واکنش بیوشیمیایی بدن ضروری است، از این رو برای عملکرد سیستم ایمنی بدن بسیار حائز اهمیت است. همچنین مصرف غذا های سرشار از ویتامین B. 6 شامل موز، سینه مرغ کم چرب، ماهی های آب سرد مانند تن ماهی، سیب زمینی پخته شده و نخود نیز در کنار ویتامین E. توصیه می گردد.
*ویتامین A: برای دریافت این ویتامین باید به سراغ مواد غذایی رنگارنگ بروید. غذا هایی که دارای ترکیبات رنگارنگی به نام کاروتنوئید هستند شامل هویج، سیب زمینی شیرین، کدو تنبل طالبی و کدو حلوایی بوده و بدن کاروتنوئید آن ها را به ویتامین A. تبدیل می نماید. این مواد غذایی یک خاصیت آنتی اکسیدانی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت دارند.
*ویتامین D: همان طور که بهتر است بیشتر ویتامین های خود را از مواد غذایی دریافت کنید، اما ویتامین D. ممکن است از این قاعده مستثنا باشد. شما می توانید میزان مصرف خود را به وسیله غذا هایی مانند ماهی های چرب از جمله قزل آلا، ماهی خال خالی، ماهی تن و ساردین و غذا های غنی شده مانند شیر، آب پرتقال و غلات افزایش دهید. بسیاری از افراد به سختی قادر به جذب ویتامین D. از مواد غذایی هستند، بنابراین اگر کمبود ویتامین D. دارید، در خصوص مصرف مکمل های این ویتامین با پزشک خود مشورت کنید.
*فولات/فولیک اسید: فولات فرم طبیعی این ماده معدنی بوده و اسید فولیک فرم مصنوعی آن است که به دلیل فواید سلامتی آن اغلب به غذا ها اضافه می گردد. برای دریافت فولات بیشتر و به طور مرتب لوبیا و نخود فرنگی و همچنین سبزیجات دارای برگ های سبز را به بشقاب غذایی خود اضافه کنید.
همچنین بعضی از مواد غذایی غنی شده با فولیک اسید از جمله نان های غنی شده، پاستا، برنج و سایر محصولات غلات 100 درصد سبوس در بازار موجود است که می توانید با چک کردن برچسب های روی این محصولات از غنی بودن آن ها اطمینان حاصل کنید.
*آهن: آهن که در جابجایی اکسیژن در سراسر بدن نقش مهمی دارد، به شکل های مختلفی وجود دارد. بدن می تواند به راحتی آهن هِم را که در گوشت بدون چربی مرغ و بوقلمون وجود دارد جذب کند. همچنین غذا های دریایی نیز سرشار از آهن هستند. شکل دیگری از آهن در لوبیا، کلم بروکلی و کلم نیز وجود دارد که البته جذب آن برای بدن سخت تر، ولی ممکن است.
*سلنیوم: سلنیوم تاثیر به سزایی در تقویت سیستم ایمنی بدن به خصوص در کاهش سرعت واکنش بیش از حد بدن به بعضی از انواع تهاجمی سرطان دارد. سیر، کلم بروکلی، ماهی ساردین، تن ماهی، آجیل برزیلی و جو از منابع مهم سلنیوم به شمار می فرایند.
*روی: روی در مرغ و گوشت قرمز بدون چربی، لوبیای پخته شده، ماست و نخود فرنگی وجود دارد. روی باعث کند شدن پاسخ ایمنی و کنترل التهاب در بدن می گردد.
همچنین پزشکان توصیه نموده اند در صورت عدم دسترسی به بعضی از مواد غذایی می توانید از نوع منجمد آن ها بهره ببرید و نگرانی از بابت این نوع مواد غذایی نداشته باشید.
داستان ویتامین D و ابتلا به کرونا چیست؟
ویتامین D یا ویتامین آفتاب، یک ویتامین محلول در چربی است که به وسیله تنظیم هوموستاز کلسیم و فسفات نقش مهمی در متابولیسم استخوان ایفا می نماید. تحقیقات نشان می دهد، ممکن است این ویتامین در تنظیم سیستم ایمنی نیز نقش مهمی داشته باشد، میزان انسولین خون را تنظیم می نماید و موجب کنترل دیابت می گردد، عملکرد ریه ها و سلامت قلبی و عروقی را حمایت می نماید و بر روی ژن هایی که در رشد سرطان نقش دارند، اثر می گذارد.
ویتامین D. در اثر قرار دریافت در معرض نور خورشید توسط بدن فراوری می گردد، اما در بعضی مواد خوراکی همچون ماهی روغنی، تخم مرغ، لبنیات و مواد غذایی غنی شده نیز یافت می گردد.
حالا سازمان بهداشت جهانی در یافته های خود هشدار می دهد که کمبود این ویتامین ممکن است خطر عفونت کرونا ویروس جدید را افزایش دهد، اما از سویی دیگر از مردم می خواهد از مصرف خودسرانه این ویتامین بپرهیزند.
سویه جدید کروناویروس که اکنون کووید-19 نام دارد و از ووهان چین سرچشمه گرفته، باعث ایجاد مسائل بهداشتی و تنفسی و در بعضی موارد مرگ بیمار می گردد. کارشناسان می گویند کروناویروس یک بیماری عفونت تنفسی است و علائمی شبیه به آنفلوآنزا یا سرماخوردگی دارد. ممکن است تعجب کنید که چگونه این مسئله با کمبود ویتامین D. مرتبط است.
مطالعات مشاهده ای گذشته و اخیر، رابطه بین عفونت های دستگاه تنفسی مانند برونشیت یا سرماخوردگی و کمبود ویتامین D. را نشان داده است. ویتامین D. گذشته از سالم و قوی نگه داشتن استخوان ها، تقویت سیستم ایمنی بدن را نیز برعهده دارد. یک سیستم ایمنی قوی می تواند با اثر بخشی بیشتر با باکتری ها و ویروس های بیماری زا مبارزه کند.
مطالعات نشان می دهد که ویتامین D. به طور مستقیم با سلول های مسئول مبارزه با عفونت در تعامل است. به همین دلیل محققان نتیجه می گیرند که کمبود ویتامین D. می تواند خطر ابتلا به عفونت ویروس را افزایش دهد.
با این حال سازمان بهداشت جهانی هشدار می دهد که مصرف بیش از حد مکمل های ویتامین D. در مدت طولانی می تواند باعث تجمع کلسیم در بدن و منجر به هیپرکلسمی گردد، شرایطی که می تواند استخوان ها را تضعیف کند و به قلب و کلیه ها آسیب برساند.
میزان مناسب ویتامین دی در بدن بین 50 تا 70 است.
خوراکی های حاوی ویتامین D برای پیشگیری از ویروس کرونا
بنابر آنالیز های محققان، ویتامین D فواید مختلفی از جمله بهبود شرایط پوست، تنظیم مقدار کلسیم و فسفات بدن، سالم نگهداشتن استخوان ها، دندان ها، ماهیچه ها و همچنین افزایش توان سیستم ایمنی بدن دارد.
به گزارش دیلی میل و هلف لاین، ویتامین D به وسیله نور خورشید و رژیم غذایی مناسب به بدنمان می رسد، اما بیشتر مردم به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار ندارند و در عین حال رژیم غذایی مصرفی شان ویتامین D کمی دارد. ضمناً افرادی که پوست تیره تری دارند، باید زمان بیشتری زیر نور خورشید قرار داشته باشند تا ویتامین D کافی جذب بدن آن ها گردد.
محققان در آنالیز های خود دریافته اند که ویتامین D با بهبود شرایط سیستم ایمنی بدن می تواند از خطر ابتلا به ویروس کرونا یا از شدت آن بکاهد. همچنین این ویتامین می تواند جلوی عفونت های تنفسی دیگر فصل زمستان را هم بگیرد. در آنالیز های بیشتر معین شده است افراد مبتلا به کمبود ویتامین D بیش از دیگران به عفونت های مجرای تنفسی فوقانی مبتلا می شوند.
مجرای تنفسی فوقانی به بخش هایی گفته می گردد که خارج از قفسه سینه قرار دارند و عبارتنداز بینی، حفره بینی، سینوس ها، گلوگاه بالا و پایین و حنجره که البته بخشی از حنجره در بخش دستگاه تنفسی تحتانی قرار گرفته است؛ بنابراین باید با روش های مختلف جلوی کمبود این ویتامین مهم در بدن را گرفت. در اینجا بهترین منابع خوراکی دریافت ویتامین D معرفی شده است:
1. قرص
قرص ویتامین D 3 آسان ترین روش رساندن این ویتامین به بدن است و بنابه توصیه متخصصان در روز های زمستانی که نور خورشید کمتری وجود دارد، به روزانه 28 میکروگرم ویتامین(D (1120 IU ویتامین D احتیاج داریم. این مقدار ویتامین با مصرف روزانه دو قسمت ماهی سالمون یا 16 عدد تخم مرغ برابر است. البته هنگام مصرف مکمل های ویتامین D، آن ها را همراه با وعده غذایی تان مصرف کنید، زیرا چربی های موجود در غذا، جذب ویتامین D را آسان تر می نمایند.
2. نان
مصرف نانی که با غلات کامل درست شده است و با ویتامین های B و D غنی شده اند، یکی دیگر از روش های آسان و مفید مصرف ویتامین D 3 است. غلات کامل علاوه بر ویتامین D حاوی فیبر و ویتامین B هستند که اولی برای سیستم گوارش مفید است و دومی سیستم عصبی بدن را سالم نگه می دارد.
3. ماهی
ماهی های چرب و غذا های دریایی منابعی عالی از ویتامین D هستند. در هر 100 گرم ماهی سالمون، 386 IU ویتامین D وجود دارد. محتوای دقیق ویتامین D غذا های دریایی بسته به نوع ماهی ها متفاوت است. از انواع غذا های دریایی که حاوی ویتامین D فراوانی هستند می توان به ماهی های تن، خال مخالی، ساردین، ماهی کولی و همچنین صدف خوراکی و میگو اشاره نمود.
4. قارچ
قارچ ها تنها منبع کاملا گیاهی ویتامین D هستند. قارچ ها هم مانند انسان ویتامین D خود را از نور ماوراء بنفش خورشید می گیرند. با این تفاوت که ویتامین فراوریشده در بدن انسان از نوع D 3 است و ما به اختصار آن را D می نامیم، اما ویتامین فراوریشده در قارچ از نوع ویتامین D 2 است که البته اگر به اندازه D 3 قوی و موثر نباشد، باز هم برای بدن مفید است.
5. زرده تخم مرغ
زرده های تخم مرغ، منبع دیگری از ویتامین D هستند که می توان بدون دردسر آن را به رژیم غذایی اضافه کرد. البته زرده ها هم مانند هر منبع غذایی طبیعی دیگر، مقدار متفاوتی ویتامین D دارند. تخم مرغ های جوجه هایی که در محیطی بسته عظیم می شوند و به فضای بیرون دسترسی ندارند، 2 تا 5 درصد مقدار مورد احتیاج روزانه ویتامین D است. اما تخم مرغ جوجه های دیگر که در فضای باز عظیم می شوند، 4 برابر یا بیشتر از این مقدار است.
منابع: فرادید و خبرآنلاین
منبع: فرارو