پیش بینی خشکسالی 30 ساله در ایران، طرح قطع آب و جریمه پرمصرف ها در دست هیئت وزیران

به گزارش سفر ارزان به دبی، خبرنگاران: مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور گفت: پیش نویس مصوبه ای را تقدیم هیئت وزیران کرده ایم که اگر مشترکی بیش از الگو، مصرف کرد و به اخطارها توجه نکرد در قالب این مصوبه آب واحد مسکونی قطع شود و جریمه پرمصرف ها نیز در این مصوبه دیده شده است.

پیش بینی خشکسالی 30 ساله در ایران، طرح قطع آب و جریمه پرمصرف ها در دست هیئت وزیران

به گزارش خبرنگار اقتصادی سفر ارزان به دبی، حمیدرضا جانباز در نشستی خبری گفت: برخی مراجع رسمی اعلام کردند که ما در یک دوره 30 ساله خشکسالی هستیم، مطالعات جامع آب کشور به این شرکت ابلاغ شده و ما تلاش می کنیم در یک افق 25 ساله راهکارهای تأمین آب شرب کشور را ببنیم.

این مقام مسئول در مورد عملکرد یک سال اول دولت گفت: هم اکنون در بخش شهری به طور متوسط 58 درصد جمعیت، تحت پوشش شبکه آب شرب هستند که از این مقدار در یکسال گذشته افزایش 6.5 درصدی در میزان تحت پوشش شبکه آب شهری داشته ایم.

وی افزود: در طول یکسال فعالیت دولت یک میلیون و 380 هزار انشعاب به تعداد انشعاب های آب کشور اضافه کرده شد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه حجم تولید آب در کشور در یکسال گذشته حدود 5.6 میلیارد مترمکعب رسید، گفت: با این میزان تولید آب، حتماً باید فکر برنامه های بلندمدت در تأمین آب شرب کشور باشیم.

جانباز ادامه داد: در بخش فاضلاب شهرها در یکسال گذشته 4.1 درصد رشد داشتیم به طوری که در این مدت 2 میلیون و 700 هزار انشعاب فاضلاب واگذار شد. که بخش عمده ای از این رقم در واحدهای مسکونی مهر بود.

وی گفت: در بخش آبرسانی روستایی افزایش 1.9 درصدی در میزان آبرسانی روستایی در یکسال گذشته داشتیم به طوری که 478 روستا و مجتمع آبرسانی به جمع روستاهای بهره مند از شبکه آب شرب اضافه شدند و در طول یکسال یک میلیارد و 300 میلیون مترمکعب آب در بخش روستایی تولید کردیم.

این مقام مسئول با بیان اینکه پیش از سال 93 پیش بینی گرمای تابستان و پیک مصرف آب در فصل دیده شده بود، اذعان داشت: از همان موقع جلسات بحران آب تشکیل شد و برنامه جامعه ای را برای کل کشور تدوین کردیم و پیروز شدیم همانطور که پیش از این نیز اعلام شده بود در جایی از کشور در تأمین آب به جیره بندی نرسیم.

جانباز افزود: تابستان گرم امسال با همراهی مردم و تمهیدات دیده شده به سختی گذشت و برای تابستان 94 منتظر اعلام پیش بینی های شرکت مدیریت منابع آب در مورد حجم سدها در میانه آبان خواهیم بود تا در همان زمان برنامه ریزی آب شرب کشور در سال 94 را تدوین و ابلاغ کنیم.

وی با بیان اینکه در بخش روستاها مسائل ما بسیار زیاد بوده گفت: به حدود 5700 تا 6500 روستای کشور به فراخور میزان بارش و در فصول مختلف آبرسانی سیار انجام می شود که با این فرایند، به اهداف برنامه پنجم که پوشش 92 درصدی جمعیت روستایی بهره مند از شبکه آب هستند نخواهیم رسید.

به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور هم اکنون 77 درصد جمعیت روستاهای کشور از شبکه آب شرب بهره مند هستند.

جانباز شرح داد: هفته گذشته طرح یک فوریتی کمک به آب روستاها در دستور کار مجلس قرار گرفت که پس از تعطیلات مجلس تلاش می کنیم در مهرماه بتوانیم این طرح را مصوب کنیم که اگر این اتفاق بیفتد و ما بتوانیم گشایشی در بخش اعتبارات داشته باشیم هم تحرکی در آبرسانی به روستاها ایجاد می شود و هم طرح های به رکود رفته عمرانی در این بخش به جریان می افتد.

وی افزود: با پیگیری هایی که در مورد اعتبارات بانک توسعه اسلامی انجام شده، جهت مطالعه و اجرای فاضلاب روستایی مناقصات مربوطه برگزار شده که در این خصوص کشور را به چند منطقه تقسیم کرده ایم و مشاوران مشغول به کار شده اند، در این زمینه فاضلات روستایی با روش های جدید و سازگار با محیط زیست به اجرا درخواهد آمد تا بتوانیم روستاهایی که در نزدیکی سدها، رودخانه ها و در نواحی کوهستانی هستند را به شبکه تسویه فاضلاب وصل کنیم.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور با اشاره به حضور روز گذشته وزیر نیرو در استان هرمزگان گفت: روز گذشته با حضور وزیر نیرو یکی از پروژه های مهم تولید همزمان آب و برق در جزیره قشم به بهره برداری رسید به طوری که از خروجی اگزوز نیروگاه موجود و با استفاده از حرارت بخار، یک آب شیرینی کن 18 هزار متری در این جزیره به بهره برداری می رسد.

جانباز افزود: یک فرصت بسیار خوب است که در سطح کشور بتوانیم از انرژی های بازیافتی و حرارت هدر رفته نیروگاه ها در نواحی ساحلی و بخشی از فلات مرکزی ایران استفاده کنیم.

وی در مورد آخرین شرایط 12 کلانشهری که دارای بحران آبی اعلام شده بودند گفت: این 12 کلانشهر را به 3 دسته بر اساس میزان کمبود تولید نسبت به مصرف تقسیم کرده ایم به طوری که هم اکنون شهرهای کرمان و اصفهان در شرایط قرمز، شهرهایی نظیر تهران در شرایط زرد هستند دیگر شهرها مسئله ای در تولید ندارند.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه حجم سدهای لار و لتیان در شرق تهران در پایین تر حد قرار گرفته است، گفت: پیش بینی ما این است که اگر پاییز امسال بارش مناسب در بالادست این سدها نداشته باشیم و یا کاهش مصرف توسط مردم اعمال نشود، تهران در پاییز به شرایط قرمز نزدیک خواهد شد.

جانباز افزود: در شرق تهران با مشکل بیشتری در کمبود آب روبرو هستیم اما این مسئله ناظر بر جیره بندی آب در شرق تهران نیست.

وی در مورد برنامه های آبفا برای تأمین آب شرق تهران گفت: تکمیل طرح آبرسانی از سد ماملو و تسویه خانه هفتم در حال انجام است که فکر می کنیم تا اواخر مهرماه این تسویه خانه به بهره برداری برسد، همچنین اتصال سامانه غرب تهران به سامانه شرق نیز در حال انجام است که تا به امروز در مخزن سهروردی این اتصال برقرار شده است، همچنین تمام ظرفیت ها در استفاده از منابع زیرزمینی آب در دستور کار قرار گرفته است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور در مورد مسائل تأمین آب در اصفهان گفت: در 45 کیلومتری بالای رودخانه زاینده رود چاه های فلمن تأمین آب خشک شده و این شهر 3500 لیتر بر ثانیه ظرفیت تأمین آب خود را از دست داده و به همین میزان هم اکنون کمبود آب دارد.

جانباز افزود: بخش عمده ای از مدیریت آب د اصفهان با کمک مردم محقق شد؛ در حالی که متوسط سرانه مصرف آب در ایران 250 لیتر در شبانه روز است در اصفهان این عدد به 136 لیتر در شبانه روز به ازای هر نفر رسیده است.

وی در مورد شرایط بحرانی آب در شهرکرمان شرح داد: در شهر کرمان نیزبا مدیریت فشار توانستیم تأمین آب ار مدیریت کنیم. تلاش کرده بودیم در محدوده شهر چا های جدیدی را حفر کنیم اما این برنامه محقق نشد.

این مقام مسئول افزود: طرح میان مدت شهر کرمان، تکمیل سامانه آب از سطح صفا است که حدود 3 سال است در حال کار است؛ همچنین طرح بلند مدتی تأمین آب شرق کرمان نیز در بخشی با انتقال آب از سامانه بهشت آباد به کرمان در مرحله برنامه ریزی است و در قالب انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان برای مناطق صنعتی و شهرهای کوچک این استان در دستورکار قرارداده ایم.

جانباز با انتقاد نسبت به توسعه شهرها بدون توجه به اصول آبرسانی به آنها گفت: در آخرین جلسه شورای عالی آب به ریاست معاون اول رئیس جمهور تأکید شد که طرح های توسعه کشور باید مرتبط بر طرح جامع آب و با اخذ نظر از وزارت نیرو شکل بگیرد که متأسفانه در سالهای گذشته شاهد این بودیم که بخشی از جمعیت را در قالب شهر جدید در نقطه ای از کشور اسکان داده ایم و تازه بعد از آن به فکر تأمین آب آنها افتاده ایم.

وی افزود: به طور مثال در شهر پردیس با افزایش جمعیت به شدت مشکل تأمین آب داریم و دراز مدت حتماً باید تونلی از سد لار به این شهر حفر شود که خود پروژه بزرگی است؛ در مورد شهر جدید پرند نیز این اتفاق نیز استاده است بطوریکه در مصوبات ابتدایی شورای عالی شهرسازی و معماری آمده بود این شهر کمتر 100 هزار نفر جمعیت خواهد داشت اما اکنون 700 تا 800 هزار نفر در این شهر ساکن هستند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه تا خاتمه سال به حدود 600 هزار واحد مسکونی مهر خدمات انشعاب آب و فاضلاب ارائه خواهد شد گفت: هر واحد مسکونی مهر در هر نقطه کشور که در سال های 90 و 91 حق انشعاب آب یا فاضلاب خود را پرداخت کرده اند اما به هر دلیل انشعاب آنها وصل نشده است، در دولت تصمیم گیری شد تا بدون دریافت هزینه اضافه و با همان قیمت سال 90 و 91 انشعاب آنها متصل شود.

جانباز در مورد میزان هدر رفتن آب در کشور گفت: در سال 92 میزان هدررفت آب در شبکه های آب شرب 24.7 درصد بود که از این رقم 13.3 درصد میزان هدر رفت واقعی و 9.8 درصد میزان هدررفت ظاهری بوده است.

وی افزود: میزان هدر رفت در روستاهای کشور بسیار بالاتر از این رقم است که به دلیل فرسودگی زیاد در لوله های انتقال نصب شده و همچنین عدم تطابق طرح های هادی و طرح های احداث لوله های انتقال بوده که موجب جابجایی متعدد لوله ها در یک روستا شده است.

این مقام مسئول بااشاره به اینکه مصرفآب در ایران بسیار بالاتر از نُرم جهانی است، گفت: باید قوانین سختگیرانه در کشور داشته باشیم تا آگر مشترکی رعایت حق دیگران را در مصرف آب نکرد به صورت کاملا قانونمند و سیستماتیک با آن برخورد شود. در این خصوص پیش نویس مصوبه ای را تقدیم هیئت وزیران کرده ایم که اگر مشترکی بیش از الگو، مصرف کرد و به اخطارها توجه نکرد در قالب این مصوبه آبش قطع شود و جریمه پرمصرف ها نیز در این مصوبه دیده شده است.

جانباز شرح داد: قطع آب مشترکان به عنوان آخرین راهکار در مجموعه وزارت نیرو مورد توجه قرار گرفته است چرا که بیش از 76 درصد از مشترکان رعایت الگوی مصرف را در مصرف آب دارند.

وی در مورد حذب آبونمان از قبوض آب گفت: در قالب اصلاحیه اطلاعیه 6 سازمان هدفمندی، آبمونمان از قبوض حذف شد اما اکنون پیشنهادی را مطرح کرده ایم که مجددا آبونمان در قبوض آب لحاظ شود. هم اکنون این پینشهاد منتظر اعلام نظر معاونت راهبردی ریاست جمهوری است.

منبع: تسنیم

به "پیش بینی خشکسالی 30 ساله در ایران، طرح قطع آب و جریمه پرمصرف ها در دست هیئت وزیران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پیش بینی خشکسالی 30 ساله در ایران، طرح قطع آب و جریمه پرمصرف ها در دست هیئت وزیران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید